Hva er best? Stål eller keramiske kniver?

Du har sikkert lagt merke til at stadig flere går over til keramiske kniver i kjøkkenet, og det er ikke uten grunn. Ikke bare kan keramiske kniver holde seg svært skarpe lenger, de har heller ikke den samme egenskapen som stålkniver til å sette i gang oksyderingsprosessen som gjør at frukt og grønsaker får den velkjente brune og udelikate overflaten etter å ha blitt skåret over.

Fordeler og ulemper med begge

Stålkniver har derimot den fordelen at de tåler betraktelig røffere behandling, og de er mye lettere å slipe. Keramiske kniver er svært harde og krever spesielle slipeverktøyer skal det gjøres riktig, og det kan være en både vanskelig og dyr prosess å utføre på egenhånd.

Begge typer kniver tåler oppvaskmaskin, men stål har noe lettere for å skjemmes på grunn av kjemikaliene som benyttes, men begge reduseres hvis de ligger tett inntil andre gjenstander som sliter på knivseggen.

Les også: 10 rare fakta om mat du sannsynligvis ikke visste om.

Pris kan være avgjørende

I og med keramiske kniver holder seg skarpe svært lenge koster de ofte deretter også. Man kan få stålkniver til svært rimelige priser, men da er legeringen også av tilsvarende kvalitet. Er man imidlertid en forholdsvis habil knivsliper er ikke dette noe problem og man kan ha glede av selv billige kniver lenge med litt egeninnsats.

Ønsker man derimot ikke å tilbringe mye tid med vedlikehold kan keramiske kniver være et bedre valg, men det finnes selvfølgelig også stålkniver av tilsvarende høy kvalitet, men da også i samme prisklasse.

Her kan du lese hvordan du sliper den keramiske kniven din.

Les også: Unngå fettsprut, stek bacon i ovnen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *