Unngå fettsprut, stek bacon i ovnen

Mange kvier seg for å lage bacon i stekepannen, spesielt fordi det har en tendens til både å lukte og sprute ut over hele kjøkkenet. Og da spiller det liten rolle hvor forsiktig du er, for matosen oppstår uansett og legger seg som et klebrig lag på de flatene den kan komme til.

Inn i ovnen med baconet

Har du imidlertid en stekeovn er det ingenting i veien for at du kan bruke denne til baconstekingen. Fordelene med dette er mange. Blant annet begrenser du fettspruten i kjøkkenet generelt, du holder lukten på et minimum og det er enkelt. Les også: 10 rare fakta om mat du sannsynligvis ikke visste om. Ønsker du å steke bacon i stekeovnen er alt du trenger en stekeplate, hvilket som regel følger med alle stekeovner, litt bakepapir og selvfølgelig bacon. Så legger du ganske enkelt bakepapiret over stekeplaten før du deretter legger et lag bacon på dette igjen. Du kan også fint legge baconskivene helt tett inntil hverandre da de gjerne krymper litt under stekingen. Men ikke legg dem i flere lag ovenpå hverandre for da vil de henge sammen eller i verste fall ikke stekes i overlappen. Det er selvfølgelig fullt mulig å steke mer enn en plate om gangen, slik at det enkelt kan serveres forholdsvis store porsjoner samtidig. Noe som er praktisk i de tilfellene hvor man er mange til bords, eller du rett og slett bare er fryktelig sulten.

Prøv deg frem

I begynnelsen kan det være vanskelig å vite helt nøyaktig hvordan man steker bacon på best mulig måte i en stekeovn, da det er flere faktorer som spiller inn. Er det over- eller undervarme? Har den grillelementer, eller er det en varmluftsovn? Alder kan også ha en betydning, men et godt utgangspunkt er mellom 220 og 250 grader i 10 til 15 minutter. Leter man etter oppskrifter på nettet finner man flere alternativer så det beste er å prøve deg frem med lav temperatur i kort tid, og så heller øke på etter hvert inntil du får baconet akkurat slik du vil ha det. Etter stekingen kan det være lurt å legge baconstrimlene over på et stykke tørkerull eller annet absorberende papir slik at dette fanger opp eventuelt fett som skulle kunne renne av strimlene før servering. Lykke til og god appetitt! Sjekk næringsinnholdet i stekt bacon i Matvaretabellen.

Våre lesere lurer også på følgende:

Kan jeg steke bacon på bakepapri i ovnen?
Ja, det kan du. Dekk et stekebrett med bakepapir og legg strimler av bacon med et lite mellomrom ut over brettet. Sett så stekeplaten inn i forvarmet ovn på 220 – 250 grader og stek det i 10 – 20 minutter til det er sprøtt. Her er det viktig å følge med, og husk at du kjenner din egen ovn best.

Hvordan varmer jeg opp igjen stekt bacon i ovnen?
Den beste måten å varme det opp igjen er å sette det inn i ferdig oppvarmet ovn på 175 grader. Det er viktig at baconskivene ikke overlapper hverandre. Husk å bruke bakepapir, og stek det ca 5 minutter. Det kan variere litt fra ovn til ovn. NB! Ikke gjennoppvarm i en microovn!

Hvordan holder jeg baconet varmt og sprøtt etter steking?
Hvis du steker baconet ferdig i ovnen før du skal servere det, så kan du holde det varm og sprøtt på følgende måte:

 • Sett stekeovnen på 90 grader.
 • Dekk et stekebrett med et dobbelt lag kjøkkenpapir
 • Legg over en rist hvor du leger baconet fordelt utover
 • Sett stekebrettet med risten midt i ovnen

Slik kan du sikre at sprøheten og varmen beholdes frem til servering.

Hvordan steker jeg bacon i en konveksjonsovn?

 1. Forvarm ovnen til 200 grader, eller start eventuelt med kald ovn og legg til noen minutter.
 2. Dekk et stekebrett med aluminiunsfolie og brett opp langs kantene rundt hele.
 3. Legg bacon spredt ut over aluminiumsfolien.
 4. Sett lanpannen midt i ovnen og stek til foretrukket sprøhet.
 5. Når baconet er ferdig tar du det ut av ovnen og legger det på kjøkkenpapir for å renne av seg. Klapp forsiktig på oversiden av baconet med et annet stykke kjøkkenpapir.

Hva er holdbarheten på bacon?
I utgangspunktet finner du holdbarheten på pakken. Men om du oppbevarer baconet i riktig temperatur så kan det holde en del lenger. Det kastes unædvendig mye mat, så bruk sansene før du kaster noe:

 • Se
 • Lukt
 • Smak

Og om du ser at utløpsdatoen nærmer seg så kan du legge det i fryseboksen, da holder det seg i mange måneder ekstra. Og skal du steke bacon i ovnen så er det bare å ta det opp et par timer før så er det klart.

Hvordan steker man perfekt bacon i pannen?
Her er instruksjoner for hvordan du på best mulig måte steker bacon i en panne:

 1. Begynn med en kald panne. Bacon bør stekes fra en kald panne, så fordel strimlene ut over pannen og skru så på varmen.
 2. Stek baconet sakte og på lav varme.
 3. Hell overskuddsfett forsiktig av under stekingen.
 4. Stek til det er ferdig. Høres kanskje litt banalt ut, men vi har hver våre preferanser for hva som er riktig. Noen liker det sprøere enn andre.
 5. La det ferdigstekte baconet få renne av seg på kjøkkenpapir før servering.

Hva er ca steketid?
Som en tommelfingerregel kan man ta utgangspunkt i følgende anbefalinger:

 • Skiver som er kuttet i vanlig tykkelse, altså dem man finner i de «normale» porsjonspakkene i butikken, stekes i minst 12 minutter
 • Tykt kuddede skiver stekes i minst 16 minutter
 • Ekstra tykke skiver stekes i minimum 19 minutter.

Husk at steketiden vil variere ut i fra hvilken varme du benytter. Jo lavere temperatur, jo lengre tid tar det.

Kan man spise bacon rått?
Varmebehandling av baconet dreper skjulte bakterier og eventuelle parasitter. Spiser du det uten å varmebehandle først, kan du bli utsatt for disse. Det kan forårsake bakterielle infeksjoner eller trichinellose, også kalt trichinella, som er en parasittisk infeksjon. Både bakterielle infeksjoner og trichinellose kan forårsake gastrointestinale symptomer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *