10 rare fakta om mat du sannsynligvis ikke visste om

Vi har her samlet noen fakta om mat og matvarer som du sannsynligvis ikke visste om. Noen er nok en smule merkeligere enn andre. Men vi har bakgrunnsjekket alle fakta og lagt til lenker som underbygger at det vi har funnet frem er riktig. Kjenner du til andre litt rare og morsomme matfakta, så legg de gjerne igjen i kommentarfeltet nedenfor.

  1. Tomaten ble frem til ca 1800 tallet sett på som giftig, og ketchup ble laget av forskjellige typer bær, druer, sopp med mer. Men i 1934 ble det publisert en medisinsk redegjørelse der det ble hevdet at tomater kunne behandle fordøyelsesproblemer. Forskjellige kilder hevder at Archibald Miles i 1837 lagde den første ketchupen og solgte den som medisin. Se kilde.
  2. Bananen er et bær og ikke en frukt. Og bananplanten er faktisk ikke et tre, men en gigantisk urteplante. Stammen er ikke laget av tre, men av tettsittende blader. Se kilde.
  3. Drikken Gatorade ble opprinnelig laget på University of Florida College of Medicine. Den ble laget til Fotball laget «Florida Gators fotball» på oppfordring fra deres hovedtrener. Drikken skulle hjelpe spillerne med å erstatte vesketap ved trening for å unngå utmattelse. Se kilde.
  4. Spaghetti Bolognese finnes ikke i Italia. Med mindre du skulle dumpe innom en restaurant som kun er ment for turister. I Italia vil du finne Ragù alla Bolognese som serveres med tagliatelle, tortelini eller gnocchi. Det vi kaller Spaghetti Bolognese er en avart fra dette. Se kilde. Se vår oppskrift på Spaghetti Bolognese her.
  5. Lykkekaken (Fortune Cookie) du får på kinesiske restauranter er ikke fra Kina. Den stammer fra en lignende kake fra Japan. Kaken ble videreuvilet i San Francisco til den vi i dag kjenner igjen fra kinesiske restauranter. Se kilde.
  6. 95 % av Avocadoene som selges på det amerikanske markedet i dag, kan spores tilbake til et enkelt tre som ble plantet i 1926. De fleste tre som det i dag høstes avocadoer fra er laget på frø som kan spores tilbake fra dette treet. Se kilde.
  7. Teposen ble oppfunnet av Thomas Sullivan i 1903. Den var opprinnelig ment å være en liten pose som han la vareprøver i. Men kundene missforstod og puttet posene i kokende vann, og vipps så var teposen oppfunnet. Se kilde.
  8. Pizza Margherita ble til under dronning Margherita av Savoies sitt besøk i Napoli i 1889. Toppingen er inspirert av det italienske flagget som er rødt, hvitt og grønt. Derav er toppingen tomater, mozzarellaost og basilikum. Se kilde.
  9. Tomaten er egentlig en frukt og ikke en grønnsak. Men i USA ble det i 1893 fastslått at selv om tomaten botanisk er en frukt, så skulle den betegnes som en grønnsak. Grunnen til dette var at folk flest behandlet den som en grønnsak og ikke som en frukt. Se kilde.
  10. Den røde saften som renner ut av en biff som ikke er gjennomstekt, er ikke blod. Nesten alt blodet i en biff har blitt fjernet fra kjøttstykket før den kommer i butikkhyllen. Saften som renner ut heter Myoglobin og er et protein som binder jern og oksygen. Se kilde.

Sitter du på noen interessante fakta om mat og drikke? Del dem gjerne i kommentarfeltet nedenfor.

Les også: Unngå fettsprut, stek bacon i ovnen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *