Hvordan få sausen perfekt

Mange setter pris på en god saus til maten, en saus kan være avgjørende for om et måltid skal bli vellykket eller bare sånn passe godt. Men blir sausen enten for tynn eller for tykk, skal det svært lite til før hele måltidet er ødelagt. Heldigvis er det forholdsvis enkelt å redde en saus, bare man gjør det på den rette måten.

Er sausen for tykk?

Er sausen for tykk, bør man i utgangspunktet søke å tynne den ut med samme væske som den er laget av. Er ikke dette mulig er vann eller melk en mulighet. Kanskje fett eller fløte. Bruker man vann går dette på kompromiss med smaken, mens også melk og fløte vil være med på å gi en mildere smak. Dette kan oppveies med forskjellige krydderier, gjerne med utgangspunkt i salt og pepper som basis.

Les også: 10 rare fakta om mat du sannsynligvis ikke visste om.

Er sausen for tynn?

Blir sausen derimot for tynn, bør man jevne den ut med tilnærmet de samme ingrediensene den er laget av. Grovt sett benytter man to fortykkende elementer, nemlig mel eller egg. Mel fordi det har den egenskapen at det får en klisterlignende konsistens, som binder sammen de andre ingrediensene i en saus slik at den blir tykkere, egg fordi det i seg selv binder væskene i sausen og på den måten gjør den tykkere.

Mel som jevner til sausen

Jevner man sausen med mel skal den koke noen minutter utover det som spesifiseres i oppskriften, dette for å utnytte fullt ut de egenskapene man ønsker å trekke ut av jevningen, og for å effektivt drepe eventuelle bakterier som måtte finnes i melet. Jevner man med egg derimot, skal ikke koketiden økes nevneverdig, og det er viktig temperaturen ikke blir alt for høyt, da en eggejevning vil kunne skille seg ved temperaturer over 70 grader.

Les også: Unngå fettsprut, stek bacon i ovnen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *