Hva er en kake?

Hva er egentlig en kake? Hva defineres som kake og hva defineres som brød? Mange kaker og bakverk er vanskelige å definere som det ene eller det andre. Tar vi for eksempel bløtkaker og marsipankaker, vil disse enkelt kunne gå inn under kategorien kake. Sannsynligvis vil ingen argumentere for at dette ikke er riktig. Og snakker vi om focaccia, nan eller loff så er der vel liten tvil om at vi vil kalle dette for brød eller brødbakst.

Når vi i Norge bruker ordet kake så er vi mindre spesifikke enn hvis for eksempel amerikanerne bruker ordet cake. Når de bruker dette ordet så mener de vanligvis en eller annen variant av bløtkaken. Når de omtaler andre kaketyper er de mer spesifikke og bruker ordet brownies når de omtaler brownies, og normalt ikke ordet cake. Og kaketyper som pepperkaker og lignende julekaker vil de normalt kalle for cookies, mens vi sier kaker og julekaker om en annen. Hvis jeg byr noen på julekaker vil jeg normalt spørre om de vil ha en kake ikke om de vil ha en julekake. I hvert fall vil jeg gjøre det i julen, men har jeg flere igjen ut i februar vil jeg nok kanskje spørre om de vil ha en julekake. Poenget er altså et vi er mer fleksible i bruken av ordet kake. Se våre kakeoppskrifter her.

Men det blir litt mer komplisert å definere hva som er kake og ikke hvis vi går inn på enkelte andre bakverk og konditorvarer. Hva med boller? Er dette en kake eller er det et brød? Det er selvfølgelig og naturlig nok et bakverk, men det er da også marsipankaker og grovbrød?

Les også: Unngå fettsprut, stek bacon i ovnen.

Måten man baker dem på vil kunne ligne på både brødbakst og kaker. I likhet med brød så brukes gjær, mel, vann og melk. De heves, bakes ut, og stekes på samme måte som brød. På den annen side så brukes det sukker, egg og i enkelte tilfeller hjortetakksalt som ligner mer på kakebaking. Man fyller dem gjerne også med sjokoladebiter, rosiner eller annen type tørket frukt. Dette er vel også mer vanlig for kaker enn brød? Man spiser dem med krem og syltetøy til kaffen nesten som en fløtekake. Mange spiser dem som de er eller med smør og mer vanlig pålegg som ost. Gjerne da som et mellommåltid, lunch eller kveldsmat.

Det finnes mange slike bakverk som er vanskelige å kategorisere som enten kake eller brød. Hva med potetkaker, også kalt lomper, og vafler som mange også kaller vaffelkaker?

Se hva Wikipedia sier om kaker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *