Merking av gluten i matvarer

Merking av matvarer er et viktig hjelpemiddel for å kunne unngå mat som kan forårsake reaksjoner. Glutenholdige kornsorter skal spesielt fremheves i innholdslista på ferdigmat.

«Stivelse» kan være utvunnet av hvete, mais, ris eller potet. Dersom stivelsen kommer fra hvete, må dette opplyses i ingredienslisten. Hvete-stivelse kan inngå i en glutenfri kost, men ikke i en kost som naturlig er fri for gluten.​

Reglene for merking:

  1. Matvarer som inneholder gluten skal merkes med fet, understreket eller kursiv skrift i ingredienslisten.
  2. Produkter som inneholder mindre enn 20 mg gluten per 1000 g kan merkes «glutenfritt».
  3. Produkter som inneholder mellom 20 og 100 mg gluten kan merkes «svært lavt gluteninnhold».
  4. Matvarer merket «glutenfri» skal inneholde mindre enn 20 mg gluten per kg produkt (<20 ppm).
  5. Matvarer merket «svært lavt gluteninnhold» skal inneholde mindre enn 100 mg gluten per kg produkt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *