Merking av gluten i matvarer
Merking av matvarer er et viktig hjelpemiddel for å kunne unngå mat som kan forårsake reaksjoner. Glutenholdige kornsorter skal spesielt fremheves i innholdslista på ferdigmat.
«Stivelse» kan være utvunnet av hvete, mais, ris eller potet. Dersom stivelsen kommer fra hvete, må dette opplyses i ingredienslisten. Hvete-stivelse kan inngå i en glutenfri kost, men ikke i en kost som naturlig er fri for gluten.
Reglene for merking:
- Matvarer som inneholder gluten skal merkes med fet, understreket eller kursiv skrift i ingredienslisten.
- Produkter som inneholder mindre enn 20 mg gluten per 1000 g kan merkes «glutenfritt».
- Produkter som inneholder mellom 20 og 100 mg gluten kan merkes «svært lavt gluteninnhold».
- Matvarer merket «glutenfri» skal inneholde mindre enn 20 mg gluten per kg produkt (<20 ppm).
- Matvarer merket «svært lavt gluteninnhold» skal inneholde mindre enn 100 mg gluten per kg produkt.