Ost og vin til dessert

Etter et godt måltid er det alltid godt med en god dessert, og stadig fler får øynene opp for den spennende kombinasjonen ost og vin kan tilby, spesielt i forbindelse med selskaper hvor denne desserten vil utgjøre en naturlig overgang fra selve måltidet, til den rene hyggen med vin og eventuelt småsnack etterpå.

Les også: 10 rare fakta om mat du sannsynligvis ikke visste om.

Prøv gjerne hvitvin til osten

De aller fleste forbinder gjerne ost og vin med rødvin, hvilket sikkert er riktig nok, men det er ingenting i veien for at også hvitvinen presenteres i denne sammenhengen. Spesielt de litt søtere variantene med naturlig fruktsyre. Dessuten er det stor forskjell på oster, og det er slett ikke alle som går like godt sammen.

Saltede oster er lite heldige sammen med viner med mye garvesyre, og søte oster bør unngås i kombinasjon med de tørreste hvitvinene. Modne oster igjen, krever viner med mye fylde og relativt høyt alkoholinnhold.

Bløtere smøreoster

På mange ostebord finner man ofte til dels bløtere smøreoster som for eksempel blåskimmeloster med mye smak, hvilket er praktisk med tanke på å smøre på eksempelvis kjeks, men disse ostene er generelt lite egnet å spise sammen med vin. De blir simpelthen for dominerende i smaken til dette, men kan nytes eventuelt med akevitt eller en bitter i stedet for.

Brie og camembert

Oster som brie og camembert er som regel både unge og i ostesammenheng relativt smaksnøytrale, og passer fint sammen med nesten alle typer vin. Er brien eller camemberten godt modne eller fullmodne, bør man vurdere en variant av hetvin isteden., eller en svært robust variant av rødvin.

Er man usikker på hvilke oster som passer sammen med hvilke viner, kan man alltids i forkant av større middager invitere venner og kjente på vin- og ostesmaking for moro skyld, og så notere seg hvilke kombinasjoner som smaker best. Det er også viktig å merke seg at det er ikke alle typer kjeks som passer heller, så det er bare å prøve seg frem til hvilke kombinasjoner man ønsker å servere.