Julemat – en ekte norsk tradisjon

Julen er ikke mye uten riktig julemat, og da er det spesielt middagen på julekvelden vi tenker på. Men det er svært forskjellige tradisjoner folk tar med seg inn i nye forhold, noe som kan bli en het glo for mange. Da er det viktig å passe på å more seg også, og det kan man gjøre med en ”ugly Christmas sweater”. Nå skal vi se på noen av julemiddagene folk bare må ha på julekvelden.

Middager

Torsk

For enkelte er julaften synonymt med kokt torsk. Tilbehøret varierer fra poteter, gulrøtter og andre grønnsaker. For mange er fisk en kilde til næring og før i tiden var det vanlig å faste til den store høytiden. Da var det godt å få den fete fisken servert med god drikke attåt.

Ribbe

Ribba er kanskje den mest utbredte tradisjonsmaten på julaften. Grisen fulgte med mennesker fra gård til gård og var fet og næringsrik. Tilbehør er poteter, sosisser, gulrøtter, rosenkål og brun saus. Andre elsker tyttebær og andre kjøttkaker til. Her skal man ikke spare på noe. Ribba har stekt svor som setter prikken over i-en.

Pinnekjøtt

Denne langkokte og deretter stekte retten har lange tradisjoner tilbake i norsk matkultur. Noen velger pinnekjøtt på julaften og kalkun på nyttårsaften, mens andre har fordelt det annerledes. Pinnekjøtt tilberedes med saus, stappe av potet og kålrot og gulrøtter. Sauen har vært en kjærkommen kilde til mat i hundrevis av år, og pinnekjøttet er med oss den dag i dag.

Desserter

Det er ikke mulig å komme unna desserter når vi snakker om norsk julemat-tradisjon. Noen elsker sjokoladepudding, andre fruktsalat. Den mest unike juledesserten er kanskje likevel multekremen, som er en enkel blanding av rørte multer og pisket krem. Blandingen er for de fleste nordmenn et must.

Kaker

Når alle er samlet rundt juletreet i sofa og i godstoler, serverer mor gjerne kaffe og kaker. Og her er det mye å velge i. De fleste prøver å få laget hvert fall noen av de tradisjonelle sju sortene, sandkake, krumkake, serinakake, pepperkake, goro, fattigmann eller berlinerkrans. Andre seg til kransekaker, bløtkaker, sjokoladekaker, delfiakaker også videre. Den mest ikoniske julekaken er likevel kanskje Kvæfjordkaka med marengs og kakefyll. Denne ”Verdens beste” som mange også kaller den, har blitt en tradisjonskake som går ut over julefeiringen.

Andre tradisjoner

I tillegg går det med en mengde nøtter, dadler, rosiner, klementiner og andre søtsaker, som gjør at jula fort kan bli 10 kilo mer å drasse på. Da er det greit å ha en morsom julegenser som likevel gjør at du ser litt komisk ut!!